50.000 kroner til Street Art

- kommunens første innovasjonspris delt ut!

Bildet viser Bård Brørby som holder en stor sjekk pålydene 50.000 kroner.

–  Berlin, London, Oslo, Drammen, alle de store byene har det, konstaterer Bård Brørby. Han snakker om Street Art og nå skal det bli gatekunst i Jevnaker.

Et lite sted som Jevnaker kan også ha det og jeg tror det vil skape både glede og stolthet. Brørby mottok nylig Jevnaker kommunes innovasjonspris for 2019 for ideen om gatekunst.

Street Art Jevnaker ønsker å trigge den kreative nerven hos mennesker som ferdes i bygda vår, enten du er her som turist, innbygger eller en som bare stikker innom, forteller Bård Brørby. Mannen er allerede godt kjent for mange i Jevnaker. Han er engasjert SV-politiker, kulturarbeider, lokalpatriot og mye mer. Nå brenner han for gatekunst. –  Tenk så gøy om vi kan gå på kunstjakt i Jevnaker à la stolpejakt, altså at man kombinerer turgåing med kulturopplevelser. Det hadde vært noe! Og tenk om man kunne binde Kistefos, Hadeland Glassverk, Torbjørnrud hotell og badeparken sammen med en kunststi, da ville turistene gått mer rundt i lokalmiljøet vårt, ikke bare sett en eller to attraksjoner før de dro videre.

Begrepet Street Art eller gatekunst er alle former for kunst i det offentlige rom. Det kan være graffiti, sticker art eller ulike installasjoner. Det er svært populært i storbyer, men også mindre steder som Utsira, Rosendal og Lofoten har det. – Tenk så fargerikt og artig om et kjedelig rør, plutselig blir til en fargerik slange eller et kumlokk blir til en mynt eller en krokodille. Her er det mange muligheter, forklarer Brørby.

Bildet viser en vegg som har blitt malt. Street art i Rosendal.

Bildet over viser eksempel på Street Art i Rosendal. (Foto: Terje Lindgård)

Første gang prisen deles ut

Nå kan noen av ideene til Bård Brørby bli virkelighet, for i februar i år mottok han Jevnaker kommunes aller første Innovasjonspris. Prisen ble initiert i fjor og i år er første gang den ble delt ut. Målet med prisen er å stimulere ansatte i Jevnaker kommune til nytekning og med prisen følger mer enn heder og ære. Hele 50.000 kroner skal gå til gjennomføring av en ide.   Dette er en del av innovasjonsstrategien vår, forklarer Rådmann, May-Britt Nordli. –  En innovasjonspris er et verktøy som kan få ting til å skje, som kan spille på kunnskapen og innovasjonskraften til hver enkelt ansatt. De ansatte har så mye kunnskap og den kunnskapen må vi bruke til å utvikle Jevnaker videre.

Det var hele tre søkere til innovasjonsprisen 2019. De to andre søkerne var Trine Lise Olimb ved Hjemmetjenesten som lanserte en ide om å opprette en treningsleilighet. Leiligheten skal være et sted der brukere kan komme å teste og bo med velferdsteknologi for en kortere periode, for så å få med seg ulike hjelpemidler hjem. Den andre søkeren var Hege Krüger ved Helsestasjonen. Prosjektet der handlet om framtidas hjemmebesøk, forebyggende tjenester for barn og familier.

Rådmann, May-Britt Nordli, sier at Street Art Jevnaker ble valgt fordi det var spenstig og vil bli en viktig del i det å realisere Fjordlandsbyen. –  Alle de tre søkerne kunne ha vunnet. Det var veldig bra prosjekter, men Street Art vil virkelig kunne utvikle Jevnaker videre. Det vil være veldig synlig for folk ute i kommunen. Det er viktig for å oss å bygge opp under en levende bygd rundt Randsfjorden med alt som det byr på.

Jernbaneundergangen fargelegges

Street Art Jevnaker har allerede tjuvstartet. I august i fjor ble rekkverket på brua der Sagveien krysser Svenåa ned mot Haugerstranda malt i gult og blått. Nå med 50.000 kroner i prispenger kan Brørby røpe neste prosjekt. Det blir Jernbaneundergangen ned til Haugerstranda. Bane Nor har sagt ja til at undergangen kan være en del av Street Art-prosjektet og en kunstner ved navn Stefan Hansen vil utføre oppdraget.  – Den undergangen fremstår i dag som litt skummel, uryddig og nedtagget, sier Brørby. Nå håper han at den vil bli mer spennende, lysere og triveligere, og han lover flere spennende prosjekter i tida framover.

Bildet viser Bård Brørby sammen med rådmann, May-Britt Nordli, Hege Krüger og Trine Lise Olimb.

Rådmann May-Britt Nordli sammen med de tre innovatørene, Hege Krüger, prisvinner Bård Brørby og Trine Lise Olimb.