Aktivitetsvenn - noe for deg?

Aktivitetsvenn for en person med demens - er det noe for deg?

Ordningen med aktivitetsvenn bygger på frivillighet og på felles interesser. Et utgangspunkt er om du har hobby eller noe du trives med å gjøre, hvor du kan inkludere en person med demens. Det kan være aktiviteter som å gå en tur, lese bøker, spille musikk, sykle eller fiske. Det kan være å gå på kino, kafé eller utstillinger. Begge parter skal ha glede av opplevelsen.

Den som melder seg som aktivitetsvenn får ikke betaling i form av penger, men i form av å hjelpe andre. Dobbel glede, blir det gjerne sagt om ordningen. Du gjør noe du liker, sammen med en annen som har samme interesser.

Betyr mye for livskvaliteten

Med en aktivitetsvenn kan personer med demens få muligheten til å fortsette sine vanlige aktiviteter. Fritidsaktiviteter og gode opplevelser har positiv effekt for livskvaliteten til mennesker med demens.

Selv for mennesker der sykdommen har kommet så langt at opplevelser raskt glemmes, viser det seg at de gode følelsene og stemningen varer.

Kjenner du noen som kunne tenke seg å være aktivitetsvenn eller er nettopp du en mulig aktivitetsvenn, ta kontakt:

• Jevnaker Frivillighetsentral: Tlf. 484 05 219 eller e-post
  • Demenskoordinator: Tlf. 408 06 867 eller e-post
  • Nasjonalforeningen for folkehelsen: Aktivitetsvenn

Veiledning og støtte

Aktivitetsvennene har et støtteapparat med erfaring og kompetanse i ryggen. Det settes opp veiledning og kurs, slik at aktivitetsvenn har godt innblikk i sykdommen og hva demens bringer med seg.

Karianne Andersen Bjune, demenskoordinator i Jevnaker kommune, portrett.- Tilbudet om fritidsaktiviteter og opplevelser for personer med demens er begrenset. Dette gjelder både for de som fortsatt bor hjemme, og de som bor på sykehjem. En aktivitetsvenn kan bidra til at personen kan få flere aktiviteter og gode opplevelser i hverdagen. En del er fysisk spreke. For dem kan en aktivitet kanskje være en tur til svømmehallen ved Ringeriksbadet? foreslår Karianne Andersen Bjune (bildet), som er demenskoordinator i Jevnaker kommune.

Har du spørsmål om demens, ta kontakt. Demenskoordinator har 50 prosent stilling og nås tirsdag, torsdag og annenhver fredag (partallsuker) kl 08:00-15:30. Karianne Andersen Bjune har tlf. 408 06 867 eller du kan sende e-post

Inviterer til kurs

Kurs blir satt opp 11. januar kl 18-21. Sted er omsorgsstue i 3. etasje ved JORS (Jevnaker omsorgs- og rehabiliteringssenter).

Kurset inneholder fakta om hva demens er, råd om hvordan kommunisere best mulig, og hva rollen som aktivitetsvenn innebærer.

Vil du melde deg på kurs, send e-post til Jevnaker frivilligsentral

Tilbudet i lokalmiljøet bygger på et samarbeid mellom Jevnaker kommune, Jevnaker frivilligsentral, Hadeland demensforening og Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Mer informasjon

Mer informasjon om demens, symptomer, ulike typer demens og rettigheter finner du hos Nasjonalforeningen hos folkehelsen.