Kommunenummer: 3053

Felles interesse - felles glede!

- kanskje aktivitetsvenn er noe for deg?

Bildet viser Solveig Osnes hjemme i stuen sin sammen med aktivitetsvenn Astrid Dahlen.

Hun er jo ikke bare en hvilken som helst dame jeg skal lufte! Hun er jo Solveig! smiler Astrid Dahlen og ser bort på Solveig Osnes. De to har blitt godt kjent de siste årene. Det hele begynte med at Astrid meldte seg frivillig som aktivitetsvenn.

Av Anette Skafjeld

Det er februar. Endelig har det kommet et hvitt, tynt snødekke utenfor stuevinduet i Hammersborgveien. I den hyggelige stuen sitter Solveig og Astrid. De snakker om sin første tur sammen i januar for to år siden. – Vi skulle til Kistefos, husker du det? Spør Astrid Dahlen. – Det var så glatt, den dagen at vi var redde for å brekke både armer og beinDet var imponerende at vi i det hele tatt holdt oss på beina. –Stemmer det, svarer Solveig. –Vi dro raskt hjem. Vi får heller ta en tur til sommeren igjen!

Deilig å komme seg ut

For to år siden meldte Astrid seg for å bli aktivitetsvenn for mennesker med demens i Jevnaker. Hun var med på et kurs i regi av Frivilligsentralen og Jevnaker kommune, og deretter fikk hun spørsmålet om hun ville settes i kontakt med en mann eller kvinne, en som bor hjemme eller på institusjon. Det viktigste for meg var at det var en person med noen av de samme interessene som meg, og jeg ba om å bli satt i kontakt med en som bor hjemme. Jeg tenkte at en som bor hjemme trenger litt mer besøk, da de ikke har folk eller pleiere rundt seg hele tiden som på en institusjon.

Og sånn ble de to kjent.

I dag treffes de en gang i uka. Hva de finner på er litt opp til hva som trengs å gjøres eller hva de har lyst til. – Astrid kjører da! Hun har full kontroll. Det er så deilig å komme seg ut, smiler Solveig som nærmer seg 88 år. Å få besøk av Astrid er kjærkommen avveksling. Det betyr veldig mye for meg. Når Astrid kommer på besøk, så kommer jeg meg ut blant folk.

Bildet viser Astrid Dahlen som er aktivitetsvenn

Gode opplevelser

Tilbudet Aktivitetsvenn har som mål å få mennesker med demens ut på flere aktiviteter og gi gode opplevelser i hverdagen. Over 77 000 personer i Norge har demens, og i løpet av de neste tiårene vil andelen trolig dobles. Tilbudet er et samarbeid mellom Nasjonalforeningen for folkehelsen, Jevnaker Frivilligsentral og kommunen. En aktivitetsvenn er en frivillig som gjør aktiviteter sammen med en som har demens, forteller Karianne Andersen Bjune, demenskoordinator i Jevnaker kommune.

– Aktivitetsvennen og personen med demens kobles sammen på bakgrunn av felles interesser, og møtes minst to ganger i måneden og gjør ting sammen som de liker. Det kan være alt fra å gå på tur, gå på teater eller på kafe, til å bare møtes for en kopp kaffe og en prat. Noen vil bare spille kort og er svært glad for det.

Trenger flere «venner»

– Det er flere med demens i Jevnaker som kunne trenge en aktivitetsvenn, forteller Bjune, og er spesielt på jakt etter noen menn.  Vi har bare damer per i dag, og skulle svært gjerne hatt noen mannlige aktivitetsvenner. Gjerne noen som liker motor, både motorsykler og båt.

De som ønsker å bli aktivitetsvenn bør være over 18 år og ha førerkort og ha lyst til å gi litt av sin tid til andre. De må også bli med på et kort kurs som holdes i regi av Jevnaker Frivilligsentral og Jevnaker kommune.

Turer og shopping

Solveig Osnes er opprinnelig fra Gran og noen ganger kjører de tur til hjemtraktene og gården der hun er vokst opp. Andre ganger blir det shopping, besøk på museum eller bare en spasertur. 87-åringen er sprek til beins. – Det er jo det som er så hyggelig, forteller Aktivitetsvennen Astrid. – Det legges jo til rette så man blir satt i kontakt med noen med felles interesser. Liker man fotball, så prøver man å finne noen som liker det. Vi er ikke så glad i fotball, ler de to.

Hva betyr det for deg, å være aktivitetsvenn?

– Det betyr mye! Jeg lærer mye av Astrid og vi gjør i grunnen det vi har lyst til. Er det fint vær, er vi ute. Er det salg så drar vi på shopping, alt ettersom.

Astrid og Solveig treffes ofte. – Det er jo hyggelig! Vi er jo involvert i hverandres familier. Solveig har hilst på både barn og barnebarn. Hun er jo ikke bare ei dame som jeg skal lufte, hun er jo Solveig!

Vil du anbefale andre være aktivitetsvenn?

– Absolutt! Det er jo en del som tenker at man ikke har tid, men det er jo ikke snakk om mer enn et par timer, hver 14.dag. Du bestemmer litt selv hvor mye tid du bruker. Det er ikke så mye som skal til, og det gir masse glede. Og man får oppfølging, dersom det ikke er noen god match mellom venn og personen så kan man avslutte det eller bytte.

Men, å bytte har det ikke vært snakk om i Hammersborgveien. Her sitter praten og latteren løst og nå planlegger de tur både til Frivilligsentralen for å spise suppe en fredag og ta en tur til Blåfarveværket til sommeren.

MELD DEG PÅ:

Nysgjerrig? Bli med på kurs den 20. februar fra klokka 18-21 på JORS, Jevnaker Omsorgs- og rehabiliteringssenter.  Tema er frivillig arbeid, demens og samhandling.

MELD DERE PÅ ved å sende en e-post til Øyvind Sogn, ved Jevnaker frivilligsentral: oys@jevnaker.kommune.no

VELKOMMEN!

Bildet viser Monica Aschim Kornum og Karianne Andersen Bjune.

Vi trenger deg: Monica Aschim Kornum i Jevnaker Frivilligsentral og demenskoordinator ved JORS, Karianne Andersen Bjune, drømmer om flere aktivitetsvenner i Jevnaker - og gjerne flere menn! (foto: Anette Skafjeld)