Christen Sveaas fikk kulturprisen

- Jevnaker kommunes kulturpris 2019

Bildet av Christen Sveeas

Jevnaker kommunes kulturpris ble delt ut i forbindelse med åpningen av "The Twist" i dag. Kulturprisen for 2019 går til Christen Sveaas for sin mangeårige, unike og dedikerte satsing på Kistefos.

Elitedivisjon

Det var ordfører Lars Magnussen som i ettermiddag delte ut prisen. Det er et enstemmig kommunestyre som har vedtatt at årets kulturpris tildeles Christen Sveeas. I sin tale sa Lars Magnussen at  Sveaas er en filantrop:  - Du  løfter hele lokalsamfunnet og regionen ved hjelp av dine dyrebare ressurser, glødende gjennomføringsevne, utsøkte kunstneriske smak og internasjonale kunstfaglige kompetanse. Du løfter Kistefos opp i den absolutte internasjonale elitedivisjon som kunst- og kulturdestinasjon. Din unike og dedikerte satsing på Kistefos, er til inspirasjon og glede for store deler av verden – og ikke minst for oss som bor her.»

Kistfos-museet fikk prisen i 2001

Helt siden 1978 har Jevnaker kommune delt ut sin egen kulturpris. Den kan deles ut til både enkeltpersoner og institusjoner som ved aktiv innsats har bidratt til å inspirere og fremme kulturlivet i Jevnaker. Prisen består av diplom, blomster og 10.000 kroner. Stiftelsen Kistefos-muséet mottok kulturprisen i 2001, for sitt virke innen kulturvern og kulturformidling, samt kunstformidling. Kulturprisen kan også tildeles enkeltpersoner som i følge vedtektene «via aktiv innsats har bidratt til å inspirere og fremme kulturlivet på Jevnaker». I år ble det altså Sveaas selv som mottok prisen og pengene vil han gi til Stiftelsen Kistefos-museet som skal sikre videreføringen av kunstparken etter at han selv er borte.

I følge det enstemmige kommunestyret er det uomtvistelig at Christen Sveaas fortjener prisen som gjennom mange år har hatt en langsiktige og ressurskrevende satsing på Kistefos som kunst- og kulturdestinasjon, og i dag også kan åpne en av verdens mest omtalte bygg i 2019, «The Twist».

Vi gratulerer Sveaas med kulturpisen på denne festdagen for Kistefos og Jevnaker.

Bildet viser at Christen Sveaas mottar prisen av ordfører Lars Magnussen.

Tekst og foto: Anette Skafjeld