Det er nå det gjelder

- må ikke slutte med hygienerådene nå!

- Med økt frihet så kommer også økt ansvar, sa assisterende direktør i Helsedirektoratet på NRK radio i morges. Espen Rostrup Nakstad presiserer at når samfunnet åpner mer, blir de andre smitteverntiltakene enda viktigere som for eksempel å holde avstand og holde oss hjemme når vi er syke. Han får støtte av en bekymret ordfører i Jevnaker som legger merke til at stadig flere lemper på smittevernrådene.

Bildet viser en mann som hoster inn i armkroken sin.

(Foto: Illustrasjon fra Helsedirektoratet)

Vi har hørt det i flere uker nå: hold avstand, vask hender, hold deg hjemme og host i albuekroken. Enkelte begynner nok å bli litt lei etter strenge tiltak siden fredag den 13.mars. Men, det er nå det gjelder. Barnehagene har åpnet denne uka, mandag starter de yngste barna opp igjen på skolen og flere av oss vender tilbake til arbeidsplassene våre. Det er nå vi virkelig får testet hvor gode vi er til å forholde oss til rådene fra helsemyndighetene. - Det er et maraton, ikke en spurt, minner ordfører Morten Lafton oss om. Han forteller at han er bekymret, men ikke for skolestarten på mandag. - Jeg er ikke bekymret for at skolene åpner gradvis. Vi er godt rustet for denne åpningen og vil overholde de smittevernstiltakene som myndighetene har satt. Det jeg imidlertid er bekymret for er at det kan synes som om mange nå har «sluppet garden» litt og er mindre fokusert på å holde seg innenfor de smittevernregler og tiltak som vi til nå, alle sammen, har vært så flinke til å holde.

Ikke slipp opp

Da beskjeden kom rett før påske om at skoler og barnehager gradvis vil åpne igjen, skjedde en endring.  Etter påske melder både forretninger, dagligvarebutikker og helsemyndighetene at flere slipper opp litt på hygienekravene. Det virker ikke så farlig lenger – Det gjelder også her på Jevnaker, dessverre, sier ordføreren. - Det har den siste uken kommet tilbakemeldinger fra flere hold på at dette skjer, spesielt i butikkene men også andre steder. Jeg har også selv observert at dette skjer oftere enn tidligere når jeg er ute. Både apoteket og Rema 1000 kan bekrefte at det har skjedd en endring i folks holdninger den siste uken. Didrik Koren, kjøpmann, roser kundene for deres gode oppførsel fram til påske, men ser tydelig en endring nå. Siden påske og fram til nå ser vi at det sklir tilbake til det gamle og mer normale handlemønsteret. Koren oppfordrer de handlende til å holde avstand og benytte seg av hele åpningstiden for å handle.

Den store bekymringen

Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, forteller til NRK at tallene går riktig vei. Antall nye smittede er lavere enn noen gang og antall innlagte pasienter på sykehus er lav. Men han presiserer at dette er et øyeblikksbilde fra et par uker tilbake i tid, men at trenden har vært fin en måneds tid. På spørsmål om han er redd for at folk gir mer og mer blaffen i smittevernrådene svarer han:Det vi frykter mest er at dersom vi slipper opp for mye, så vil sykdommen vokse like fort opp som det har gått ned igjen. Det er den store bekymringen. Vi vil veldig nødig ha slike strenge tiltak igjen som vi hadde i mars, hvis vi kan unngå det.

Ordfører Morten Lafton oppfordrer hver enkelt av oss til å ikke miste motet nå, for de grunnleggende hygienetiltakene som vi har blitt så gode på er viktigere enn noen gang. - Det er svært viktig at vi alle tar ansvar, holder avstand – vasker hender – passer på hvor mange som er sammen osv. Det er ingen annen smittesituasjon nå en tidligere og de samme oppfordringer gjelder som før. Selv om noe nå er åpnet, må vi ha disiplin og minne hverandre på at vi må holde ut litt til slik at vi raskere kan komme tilbake til normalsituasjon.

Av Anette Skafjeld

Plakat der det står at din innsats gjør en forskjell