Elevene "grillet" biskopen i egen spørretime

- Bispevisitas 2019

Bildet viser Biskopen med elever på Jevnaker skole

–  Når ble du biskop og hvordan synes du det er? – Hva synes du om flyktninger som går i kirkeasyl? – Hva synes du om homofile? Spørsmålene var mange da biskop Solveig Fiske besøkte Jevnaker ungdomsskole i dag, onsdag 20.november.

Av Anette Skafjeld (tekst og foto)

Biskop i Hamar bispedømme, Solveig Fiske, er på fire dagers bispevisitas i Jevnaker. Det er elleve år siden hun var i Jevnaker sist, og i dag var hun blant annet innom ungdomsskolen. Her møtte hun elever fra 8.trinn og de hadde forberedt mange gode og kritiske spørsmål til kirkens overhode.

– Det å gå i kirkeasyl er noe folk gjør først når en ikke ser noe som helst annen løsning. Det er en nødløsning, svarte biskopen på spørsmål om kirkeasyl. Det var elevene Oskar Bjørklund og Herman Rørvik som hadde fått oppgaven å intervjue Solveig Fiske på vegne av trinnet. – Jeg har fulgt blant andre ei dame som har sittet i kirkeasyl i flere år og jeg tenker at kirkeasyl ikke er noen varig løsning for folk, men har det skjedd, så må en ta vare på de som har kommet dit.

Hva er ditt syn på homodebatten? lurte 8.trinn på og de fikk svar:

– Aller først må jeg få si at lenge før dere var født så var jeg blant dem som sa at vi måtte skape en god situasjon for homofile og lesbiske. Det var uholdbart, den måten det norske samfunnet generelt behandlet homofile og lesbiske på, og det at de ikke kunne gifte seg i kirken var vanskelig. Så er det jo en lang historie, med at vi fikk partnerskapsloven og før det fikk vi heldigvis tatt bort loven som gjorde det kriminelt å være homofil og lesbisk. Det var jo det aller første viktige steget.

Bildet viser biskop Solveig Fiske

Så fikk elevene høre en svært personlig biskop fortelle om da hun selv som ung prest på 70-tallet tok noen viktige veivalg.

– I studietida syntes jeg ikke dette var så enkelt, for da var jeg selv en omdiskutert person. Som jente på 70-tallet var det mange som stilte spørsmål om kvinner i det hele tatt kunne bli prester.Da jeg flyttet til Hamar bispedømme for å begynne som prest - så skjedde det noe. Etter tre uker ringte det på døra. Der stod det et par, to menn, som kom og spurte om jeg kunne tenke meg å være med i en støttegruppe for unge homofile? Det sa jeg ja til! Da fikk jeg se hvor mange unge som var livredde for å fortelle sine nærmeste at de var homofile. Dette var noe en ikke kunne snakke om hjemme. Det var derfor utrolig viktig å ha en slik støttegruppe. Jeg vil si at fra da har jeg arbeidet aktivt for at situasjonen for homofile og lesbiske skal bli bedre.

Full rulle i fire dager

Biskop Solveig Fiske kom til Jevnaker tirsdag denne uken og da var hun blant annet på Bergerbakken skole, traff menighetsrådet og de ansatte i kirken. Programmet er tettpakket og dagen i dag startet klokka ni om morgenen og slutter klokka ni på kvelden. Onsdagen startet med et møte med hele Jevnaker kommunes ledelse. Ordfører, Morten Lafton, og konstituert rådmann, Cecilie P.Øyen, kunne ønske velkommen til en nyoppusset Randsfjord kirke.

På møtet ble samarbeidet mellom kirken og kommunen diskutert og biskopen var imponert over hvor flott Randsfjord kirke var blitt etter oppussingen. I tillegg diskuterte de budsjett, planer for livssynsnøytrale sermonirom og pilgrimsleden som går gjennom Jevnaker.  Onsdag kveld blir det fokus på Våres jul-prosjektet og visitasen avsluttes søndag med gudstjeneste i Randsfjord kirke klokka 11 der alle er velkommen.

Bildet viser biskopen sammen med kommunensledelse, ordfører og medlemmer av menighetsrådet og kirkelig fellesråd

God stemning: Dialogen var god og det samme var stemningen da Jevnaker kommunes ledelse møtte biskopen i dag til møte i Randsfjord kirke. Her er er de også sammen med representanter fra menighetsrådet, kirkelig fellesråd og politiet.