Hva er problemet?

Onsdag inviterte vi til InnovasjonsLab på Thorbjørnrud. I en kort periode rett før sommeren, er Jevnakers næringsliv invitert til nettverkssamlinger for å lære seg å jobbe systematisk med idéer. Men for å finne nye løsninger, må du først forstå problemet

- Du må gjerne hjelpe en gammel dame over veien, det kan jo være en god tjeneste. Problemet oppstår hvis hun ikke hadde tenkt seg over veien i det hele tatt.

Bilde fra InnovasjonsLab

Det er Jonathan Romm som fører ordet. Romm er ansatt i firmaet Halogen, og er en av våre fremste forskere på «tjenestedesign», faget som dreier seg om å arbeide seg systematisk gjennom forretningsideer; å utforske problemet før man konkluderer med hvilket produkt eller ny opplevelse man vil teste i markedet. Med andre ord bør man ha et godt problem, før man satser på en ny tjeneste eller produkt.  Idéarbeid er med andre ord hardt og systematisk arbeid. Og morsomt.

3-trinns

Jevnaker kommune har med støtte fra Sparebankstiftelsen Jevnaker, Lunner og Nittedal lagt til rette for 1 teoretisk og 2 praktiske samlinger, hvor målet er at små og store bedrifter i Jevnaker finner frem til nye forretningsideer som kan testes i markedet allerede fra i høst av.

- Når man skal utvide forretningen sin, bør man satse på enten å utvide eller fornye produktene, eller henvende seg til nye markeder med de produktene man allerede har, sier Romm. Det å tenke at man både skal satse på nye ideer og henvende seg til nye markeder, har stor risiko ifølge Romm.

Stort engasjement

Det er 3 kohorter i rommet. Dialogen i full gang. Problemer skrives på lapper og klistres på bordet. «Hvordan skal vi få flere «kasseapparater» i Jevnaker?», «Hvordan skal vi få utnyttet ulikhetene i næringslivet i Jevnaker?». Det er stort engasjement i rommet. Næringslivet er på ingen måte slått ut av korona, snarere tvert imot. Når problemene er sortert og prioritert, går arbeidet over i neste fase. Hvem kan hjelpe oss med å belyse problemene? Onsdag forlot næringslivet Thorbjørnrud med en hjemmelekse i hånden. Når gruppene møtes 30. juni, skal de ha intervjuet og sjekket ut hva som er viktig for tilreisende og innbyggere; funnene skal danne grunnlag for idéutviklingen som står på programmet i neste samling. Jevnaker kommune ønsker velkommen tilbake!