Undergangen i ny drakt!

Street Art Jevnaker

Bildet viser jernbaneundergangen ned til Haugerstranda som er malt.

– Ja, det ble kjempebra. Jeg er meget fornøyd, smiler Bård Brørby, mens han legger ekstra trykk på meget. Nå er det andre gatekunst-prosjektet til kulturarbeideren ferdig. Det siste verket lyser opp jernbaneundergang ned til Haugerstranda og er laget av graffitikunstner Stefan Hansen.

Av Anette Skafjeld

Du har sikkert lagt merke til det allerede dersom du går tur i nærområdet på Toso. Den tidligere så grå jernbaneundergangen ned mot Haugerstranda lyser nå opp i rosa, grønt, blått og rødt. Gatekunsten ble ferdig tidlig i høst og er resultatet av at Bård Brørby i kulturavdelingen i Jevnaker mottok kommunes innovasjonspris i februar med prosjektet Street Art Jevnaker.

Håper folk vil stoppe opp

Stefan Hansen bor selv på Toso og har holdt på med veggmalerier og graffiti siden ungdomsskolen. Det nærmer seg 20 år og han sprayer rett og slett på alt som kan sprayes. Veggene i undergangen er på rundt 40 kvadratmeter til sammen og Stefan har brukt omlag en måned på stuntet. Street art er kjent fra storbyer som Berlin, London, Oslo og nå også Jevnaker. Hansen forteller at Street art er en type gatekunst som er en forlengelse av den mer tradisjonelle graffitien, og at han har tatt utgangspunkt i sin egen graffitistil. Tanken var å friske opp og gjøre det spennende ved undergangen med bruk av former og fargekontraster. Jeg synes veggen ble veldig bra, fått med noen fine små detaljer som jeg liker å ha med i bildene mine. Helheten i undergangen ble ganske tøff og håper folk vil stoppe opp når de går forbi og syns det er spennende med noe nytt og annerledes her på Jevnaker.

Bildet viser Stefan Hansen

Håper folk vil stoppe opp: Stefan Hansen graffitikunstner håper folk tar seg tid til å se på detaljene. (Foto: Bård Brørby)

Lover mer Art

Det var offisiell åpning i begynnelsen av september med både ordfører Lars Magnussen, kunstneren selv og inviterte gjester til stede. De frammøtte fikk også høre Eirik Rosø Pladsen med egenkomponert musikk på saxofon i den vakre klangen under brua. Jernbaneundergangen er det andre kunstverket som er en del av prosjektet Street Art Jevnaker. Prosjektet er etter idè av Bård Brørby, bedre kjent som Bobby, men i tett samarbeid med kulturavdelingen i Jevnaker kommune. Det første prosjektet ble gjennomført i fjor, da ble rekkverket på brua der Sagveien krysser Svenåa ned mot Haugerstranda malt i gult og blått. I våres ble Bobby tildelt Jevnaker kommunes innovasjonspris og da gikk pengene til jernbaneundergangen.

– Det jobbes nå med et samarbeidsprosjekt med kulturskolen og ungdomskafeen (UK). Håper vi kommer opp med noe spennende kunst rundt Storgata 24 om ikke så lenge. I tillegg har jeg noen hemmelige små kunstprosjektplaner i lomma. Så får vi se om det popper opp noe, smiler Brørby hemmelighetsfullt og skyter inn:

– Dersom det er noen kreative krefter der ute som vil bidra, så er det bare å ta kontakt med meg så kan vi se på mulighetene for nye kunstverk i Street Art Jevnaker.

Bildet viser undergangen ned mot Haugerstranda

Hipt & urbant: Street Art Jevnaker tar gatekunsten fra storbyene til Jevnaker. (Foto: Stefan Hansen)