JORS, et Livsgledehjem!

- Gratulerer!

Det siste året har vi sett bilder av firbente, hårete alpakkaer, hunder og fargerike klovner som har besøkt beboerne på Jevnaker Omsorgs- og Rehabiliteringssenter, JORS. I tillegg til at dette selvfølgelig har vært veldig hyggelig, har det vært en av flere viktige faktorer til at JORS nå er sertifisert som et Livsgledehjem.

Bildet viser at JORS har mottatt beviset for at de er et Livsgledehjem. Med på bildet er blant andre Anne Synnøve Sørli, Astrid Westby og Anne Grasbakken.

Beviset på sertifiseringen: Anne Synnøve Sørli, livsgledekonsulent, og virksomhetsleder, Astrid Westby, har mottatt beviset på at JORS nå er et Livsgledehjem. Her står de flankert av Yvonne Brager (t.v) og sertifisør Anne Grasbakken, fra Livsglede for Eldre. (Foto:Ingvild Bjørkerot)

Endelig etter uker med Koronapandemi som stengte ned hele Norge kunne Jevnaker Omsorgs- og Rehabiliteringssenter nylig motta det vakre røde hjertet med skriften Sertifisert Livsgledehjem på. Hjertet er et symbol på at JORS har vært igjennom en lang nasjonal sertifiseringsordning som skal hjelpe institusjoner med å enda mer fokus på hver enkelt beboers behov og ønsker.

Det er en anerkjennelse av den jobben ansatte gjør for pasientene på Jevnaker omsorgs- og rehabiliteringssenter hver dag. Det forteller en glad Anne Synnøve Sørli, rådgiver og Livsgledekonsulent.

Mer glede – bedre liv

Ideen om å sertifisere sykehjem som Livsgledehjem går helt tilbake til 2007. Målet er at institusjoner skal ivareta de psykososiale behov for hver enkelt beboer hver eneste uke, uavhengig av hvem som er på jobb. Slik oppnår kommunen bedre kvalitet i tjenesten, og beboere, ansatte, pårørende og nærmiljøet får flere gylne øyeblikk, mer glede og økt folkehelse.

Det handler om ivaretagelse av hele pasienten. Ikke bare stell og pleie, men gode samtaler, gode opplevelser, aktiviteter tilpasset den enkelte pasient, turer ut i frisk luft og god mat. Nå er det utarbeidet prosedyrer for alle kriteriene som skal til for å bli sertifisert. Dette er en kvalitetssikring av dette arbeidet, og er et lederverktøy i det daglige, forteller Anne Synnøve.

Se video fra LIVSGLEDEHJEMMET JORS her: Youtube

Bildet er fra en sangstund på JORS. En av beboerne spiller munnspill.

Mye sang og musikk: et av kriteriene for å bli et Livsgledehjem for eldre er at det skal legges til rette for sang og musikk i hverdagen. (Foto:Arkiv/Jevnaker kommune)

Oppfyller kriteriene

For å kunne tituleres som et Livsgledehjem må virksomheten innfri ni kriterier. Det er alt fra å legge til rette for hyggelige rammer rundt måltidene, mer sang og musikk i hverdagen, at beboerne får holde på med sine hobbyer og interesser og ikke minst at det skal åpnes for mer besøk av dyr og fra lokalsamfunnet. Sertifisør, Anne Grasbakken, sier at de tidlig så at ansatte ved JORS var klare for oppgaven.

Allerede på kickoff i mars i fjor var det tydelig for oss i Livsglede for Eldre at de ansatte var lærevillige og ivrige på å komme i gang med livsgledearbeidet. Selv om JORS hadde mye bra på plass før de ble med i sertifiseringsordningen, var de ansatte engasjerte og ville gi pasientene sine et enda bedre tilbud. De kom tidlig i gang med livshistoriekartleggingene som er selve grunnlaget for å gi pasientene individuelt tilpassede aktiviteter og mer personsentrert omsorg. Gjennom systematisk arbeid og veiledning av alle ansatte har de kommet langt dette første året.

Noe som har imponert deg?

Jeg er imponert over hvor godt de har gjennomført og fulgt opp livsgledeaktivitetene i den utfordrende tida vi har vært gjennom. Stengte dører og omfattende smitteverntiltak til tross, så har de likevel greid å holde fokus på personsentrert omsorg og livsglede for pasientene.

Vi gratulerer de ansatte med sertifiseringen

Bildet viser en kake der det står Livsglede på toppen!

Feiret med kake! Ett år med forberedelser og knallhard jobbing ble feiret med kake da sertifiseringen ble en realitet (Foto: Anne Synnøve Sørli)