Russedåpen i regionen avlyses

Russedåpen var planlagt den 8.april i Hønefoss. Russestyrene ved Ringerike og Hønefoss videregående skoler har fått beskjed av Kommuneoverlegen i Ringerike at dåpen ikke kan gjennomføres som følge av Koronaviruset. Russestyret ved Hadeland videregående skole følger etter. Russedåpen den 17.april er også avlyst.

Høy risiko for spredning

Russedåpen er en tradisjonsrik begivenhet som oppleves viktig for russen. Den er preget av mange ungdom, tett samvær og alkohol. Det er en forsamling av mange på samme tid og samme sted, og det er derfor gjort en vurdering om at det er høy risiko for smittespredning på dette arrangementet. Derfor har kommuneoverlegen i Ringerike bestemt at dåpen avlyses.

–  Mange ungdommer kommer fra ulike områder, det er nært samvær uten smittekontroll og med mye spontanitet. Det er et arrangement med høy smittebelastning, forklarer Karin Møller, kommuneoverlege i Ringerike.  Det forventes å være utbrett smitte i hele samfunnet på tidspunktet, og mange vil ikke ha symptomer på smitte. Med andre ord er det vanskelig å ta ut de som smitter.

Arrangementet ville ikke være lov etter dagens restriksjoner. Restriksjonene avsluttes etter to uker, men det er pr nå ikke kjent om de blir forlenget.

Hadeland følger etter

Russepresident ved Hadeland videregående skole, Mari Sevaldrud, forteller at de den 27.mars har bestemt å avlyse russedåp deres den 17.april.

Bilder fra russetoget i Hønefoss 17.mai 2019

Russefeiringen 2020: ikke sikkert den blir som russen drømmer om.  (Foto: Egil Granum)

Dugnad for å begrense smitte

Mange 3.klassinger har forberedt og gledet seg til årets russefeiring. Vi håper russen ser viktigheten av være med å gjennomføre den store dugnaden for å begrense smitten i samfunnet.  Det vil framover være en tett diaolog mellom kommuneoverlegen i Ringerike politiet og skolene for å finne ut om det i det hele tatt vil være mulig å feire noe i det hele tatt på denne siden av sommeren.