Se opp for vaksinesvindel

I Jevnaker er vi nå mange innbyggere som venter på å få sin vaksine mot Covid-19. Dette er en typisk situasjon som kan åpne opp for svindelforsøk, via for eksempel telefonoppringninger, tekstmeldinger, eposter, meldinger via sosiale medier, osv.

• Mange av svindlerne vil trolig tilby tidlig vaksinasjon mot forhåndsbetaling, kanskje forklart med at pasienten selv må dekke en «egenandel». Vi har sett tilfeller der innbyggere fikk telefonoppringning som tilsynelatende var fra et privat medisinsk senter eller en kommune, med tilbud om snarlig vaksinasjon, mot forhåndsbetaling.
  • Man må også regne med svindelforsøk som har til hensikt å lure inn skadevare på privat eller arbeidsgivers datautstyr, for eksempel løsepengevirus.
  • Det kan dreie seg om mer «tradisjonelle» motiver som å tilegne seg bankkontonumre, kredittkortnumre, personalia, helseopplysninger (allergier, sykdommer, mm). Slike opplysninger kan brukes i svindel eller for utpressing av offeret senere.

Som innbygger i Jevnaker kommune skal du vite følgende:

• Det er Jevnaker kommunes vaksinasjonskoordinatorer som kontakter deg angående vaksinasjon. Kontakt foregår primært via SMS, men i noen tilfeller via direkte telefonoppringning (eldre innbyggere). Ingen kontaktes via f.eks e-post eller sosiale medier.
  • Det er ingen form for egenandel eller krav om betaling for vaksinasjonen. Vi vil heller aldri be om å få dine bankopplysninger. Blir du kontaktet av noen som utgir seg for å være fra Jevnaker kommune og krever betaling for vaksinasjon, eller etterspør bankopplysninger, ber vi deg ta kontakt med oss via vår koronatelefon (948 13 228) eller korona-epost.

Bilde: Shutterstock