Besøksadresse: Kirkegata 6, 3520 Jevnaker

Postadresse: Postboks 60, 3521 Jevnaker.

kl 10.00-14.00

Kommunenummer: 3053

Teknologi hjelper fram de gode minnene!

- VR-briller tas i bruk blant mennesker med demens

– Tenk at jeg skulle få oppleve dette igjen, sier damen og smiler. Kvinnen i 80-årene har på seg et par gigantiske briller av slaget VR-briller, Virtual Reality briller. Databrillene tar kvinnen på Jevnaker omsorgs- og rehabiliteringssenter tilbake til gårdslivet. Gjennom brillene får kvinnen se en film om kyr og kalveslipp. Minner fra en svunnen tid.

(Foto: Visuell dokumentasjon AS)

Det gjøres stadig grep for å gi eldre og de med demens på Jevnaker omsorgs- og rehabiliteringssenter, JORS, en innholdsrik og meningsfull hverdag. Et av de nyeste tilskuddene av digitale hjelpemidler er VR-briller. Gjennom Stiftelsen Jevnaker Aldersboliger har JORS fått 75.000 kroner til som nå har gått til slike briller. Avdelingene Randsro, Bergerly og dagsenteret for personer med demens har fått et brillepar hver som gjør videoopplevelser med dyr, fisketurer og andre opplevelser svært så virkelighetstro.

Gode opplevelser

Demenskoordinator Karianne Andersen Bjune forteller at forskning har vist at bruk av VR-briller kan ha svært gunstig effekt på personer med demens. Hun er svært glad for pengegaven som har gjort denne investeringen mulig. – VR-briller til personer med demens gir en god her og nå opplevelse, og kan sees på som et bra tilskudd i aktivitetstilbudet. Vi har allerede hatt mange gode opplevelser for beboerne våre på JORS. Det er spesielt viktig at filminnholdet er tilpasset pasienten for å oppleve gode øyeblikk.

Hjelper minnene

Brillene kalles Minnehjelp 360 og er utviklet av firmaet Visuell dokumentasjon og brukes både i eldreomsorgen, på sykehus og til smertelindring. Brillene som tar brukerne med inn i en virituell virkelighet kan gi opplevelser som minner om barndommen eller det livet en hadde før demenssykdommen. På en av avdelingene på JORS får en av beboerne på seg brillene. Mannen har alltid vært glad i sjølivet og han får se en film kalt «Blant fiskene». – Dette er fantastisk! Der er det en havabbor og mange andre fisker, smiler han.

Tema for samtale

VR-brillen styres av en app på en smarttelefon og en ansatt er alltid til stede når brillene er i bruk. Karianne Andersen Bjune forteller at i motsetning til en vanlig video så gir VR-brillene en følelse av å faktisk være til stede der det skjer. Filmene kan danne grunnlaget for samtale, ikke bare være et kort videoblaff. Derfor følger det med en manual som forteller mer om filmenes innhold og forslag til samtaleemner rundt filmen. Vi har alle vår helt spesielle livshistorie. Livshistorien skal brukes i den omsorgen vi gir pasientene og derfor velger vi alltid ut filmer som passer til den enkelte.

Mange filmer å velge mellom: Helsefagarbeider Nadin med mobilen der appen fra Visuell dokumentasjon ligger. Her er mange ulike filmer til bruk for beboerne på JORS.