Kontakt oss

Jevnaker kommune

Besøksadresse: Kirkegata 6, 3520 Jevnaker

Postadresse: Postboks 60, 3521 Jevnaker.

Finn kontaktpersoner

Åpningstid sentralbord og servicetorg
kl 10.00-14.00

Telefon:
61 31 57 00

Telefaks: 
61 31 58 50

E-post:postmottak@jevnaker.kommune.no

Kommunenummer: 3053
Organisasjonsnummer: 961 381 363

Hjelp til selvhjelp datasikkerhet

Datakriminalitet, svindel, phising på internett er et tilstedeværende og økende problem.  Svindlerne blir stadig bedre og vi trenger ta noen grep som brukere for å sikre oss selv når vi arbeider på PC/Nettbrett/mobil enten på jobb eller privat. 

Her er noen sikkerhetstips for bedre datasikkerhet for deg selv og de du behandler data for:

  • Aldri del passordet ditt med noen. Ikke en gang en betrodd kollega, sjefen din, politiet, ektefelle eller hvem som helst.  De som måtte ha et lovlig behov for å sjekke din bruker har mulighet til å skaffe seg det via andre ordninger.  Du utsetter DEG SELV for stor risiko ved å eksponere passordet ditt.  Husk at vennskap kan gå i bølgedaler og en venn på et tidspunkt kan senere være noe annet.
  • Lås alltid skjermen eller logg av PCen hvis du forlater den.  Ha låsekode på mobilen eller nettbrettet.  Uansett om det er for en kort stund.  Konsekvensen kan være akkurat den samme for deg som om du har fått eksponert passordet ditt hvis du unnlater å gjøre dette.
  • Vær litt kreativ når du skal lage passord.  Lag deg et eget system og bruk store og små bokstaver, tall og spesialtegn (?!§%&….)  Det gjør det vanskeligere for uvedkommende å avsløre passordet ditt.  Unngå norske tegn (æøåÆØÅ) i passordet da det vil finnes systemer som ikke godtar det.
  • Skriv gjerne ned passordet ditt men oppbevar det sikkert så ingen andre kan få tilgang til det.
  • Har du mistanke om, eller vet at passordet ditt er eksponert eller avslørt for andre; Endre det umiddelbart.

Ved å følge disse enkle reglene oppnår du selv, din arbeidsgiver og alle brukere en bedre sikkerhet og reduserer risikoen for at uvedkommende kan misbruke deg eller våre lagrede opplysninger om deg.

 

Eksempel på passordsystem:

Ma1ErEnF!nTid

Jun!ErEnS0mmerM@ned

Jul!ErSe1veSommerM@neden

@ugustErSk0lest@rt

Osv.

Det tar litt hodebry i starten, men når man blir kjent med sitt eget system er ikke det vanskelig og noe alle kan klare.