Digital suksess

- feiring av nasjonaldagen på nett

Den digitale 17.maiferingen i Jevnaker ble en suksess. Videoene og direktesendingene som ble delt på kommunens Facebook-side har hatt over 25.000 visninger. – I Jevnaker er vi vant å være mange på 17. mai. Flere tusen samles i parken foran Glassverket. Seertallene på Facebook kan tyde på at de fleste av disse har deltatt på nettet. Og da har vi jo på en måte klart å samle oss om de viktige programpostene i Jevnakers 17. mai, sier kultursjef Øyvind Norstrøm.

17.mai 2020 var preget av koronaviruset, avstand og håndvask og for første gang siden 2.verdenskrig ble markeringen av nasjonaldagen avlyst slik vi kjenner den. Likevel ble det en samlende digital feiring der innbyggerne fikk følge flaggheisingen, kransenedleggelsen, 17. mai-toget, taler og underholdning via nettet. Leder for 17.mai-komiteen, Lisa Tolpinrud, er fornøyd. Jeg tenker vi hadde en fin og verdig markering av dagen. Jeg er godt fornøyd med den digitale feiringen. Jeg synes det er spesielt gledelig at barn og unge fikk prege innslagene, både det som var spilt inn på forhånd og det som ble overført live. I tillegg var det naturligvis flott at vi fikk til så pass mye korpsmusikk!

Jevnakersangen mest poppis

Det ble delt en rekke videoinnslag på Jevnaker kommune sin Facebook side og kanal på Youtube. En rask opptelling viser at videoene til sammen har hatt over 25.400 visninger. Den mest sette videoen var nyinnspillingen av Jevnakersangen anno 2020 der mange innbyggere er med som solister. Både ordfører, rådmann, renholdere og butikkansatte bød på seg selv og musikkvideoen er i skrivende stund spilt av 8.300 ganger og delt over 150 ganger på Facebook.

Nyinnspillingen av Jevnakersangen fra 1943, traff en nerve. Tilbakemeldingene på Jevnakersangen har vært udelt positive. De som har et forhold til sangen har gitt uttrykk for at det var utrolig fint å få høre den igjen. Og den har også truffet mange som aldri har hørt den før. I så måte er jo dette viktig kulturverns-arbeid. Fra JORS; Jevnaker omsorgs- og rehabiliteringssenter, har vi også mottatt gode tilbakemeldinger, og vi ser vi kan bruke denne sangen videre i formidling. Prosjektet har skapt mye samhold og begeistring, sier kultursjefen. -Selv om det kun var noen få i studio samtidig, føler jeg at denne gjengen av fantastiske sangere har blitt et «band», på en måte. Veldig artig.

Gleder oss til 2021

Årets digitale feiring ble en suksess. Lederen av årets 17.mai komite, Lisa Tolpinrud, tenker at dette kanskje er starten på noe nytt. Dette er kanskje noe vi bør ta med oss videre, og tenke på om noe av programmet bør overføres digitalt også i mer normale år?

Det var kultursjef Øyvind Norstrøm som stod for all filmingen av det som skjedde på direkten på Jevnaker på 17.mai. Han er glad det hele ble så vellykket.  Når det er sagt, tror jeg, alle gleder seg til et skikkelig 17. mai-tog som vi kjenner det i 2021.