Erling Kristiansen blir ny rådmann i Jevnaker

Bildet viser Erling Kristiansen. portrettbilde

–  Jeg er først og fremst veldig takknemlig for å ha fått utfordringen og tilliten. Dette er et nytt kapittel ikke bare for meg, men for hele familien, siden en rådmannsjobb er omfattende og vil prege også de jeg er så heldig å få leve sammen med. Tilnærmingen min vil være å gå i lære blant ansatte. politikere, innbyggere, næringsliv og frivillige i kommunen. Det forteller en glad, Erling Kristiansen. I ekstraordinært kommunestyremøte torsdag kveld ble det vedtatt å tilby han jobben som ny rådmann i Jevnaker.

Kommer fra kommunalsjefstilling

Erling Kristiansen har siden 2012 vært ansatt i Nittedal kommune og de siste årene har han vært kommunalsjef for stab- og støttesektoren, med overordnet ansvar for personal, IKT, arkiv, kommunikasjon, juss og økonomi. Før det har han 26 års erfaring fra ulike lederoppgaver i Forsvaret, og har siden 90-tallet også arbeidet som frilansjournalist i ulike aviser og magasin. Den 1.januar neste år starter han som rådmann i Jevnaker.

–  Jeg er opptatt av begreper som medbestemmelse og fellesskap, og samspill står med andre ord helt sentralt for meg. Jeg er nysgjerrig som person, og har valgt utdanningsretninger som har gjort det mulig for meg å komme tett på mennesker og organisasjonskultur.

Teknologioptimist

I Nittedal er for tiden 25 hus evakuert etter jordras den 16.september og det er Erling Kristiansen som er leder for kriseberedskapen. De siste dagene har det gått i ett døgnet rundt. Han tar seg likevel tid til å si noe om hva som er motivasjonen bak ønsket om å bli rådmann i Jevnaker.

–  Jeg har uttrykt at jeg er en teknologioptimist, men ikke nerd. Jeg tror at vi går inn i «mulighetens tid» når det gjelder hvordan vi lever våre liv. Utlysningen av jobben som rådmann i Jevnaker pekte i retning av innovasjon, nytenkning – til det beste for innbyggerne. Det er mål og verdier jeg identifiserer meg sterkt med. I tillegg mener jeg at Jevnaker har kvaliteter som man sjeldent finner i innlandsbygder. Fjordlandsbyen er svært treffende som ambisjon og kultur. På Jevnaker finner vi et kulturlandskap man ellers må til kysten for å oppleve. Jeg tror med andre ord på Jevnaker. Det tiltrekker meg. Familien kjører ofte motorsykkel ned fra hytta på Synnfjell mot Nittedal – og legger turen rundt vestsiden av Randsfjorden for å kunne nyte veiene som svinger seg ned mot Jevnaker. Og nydelig gjærbakst på Hadeland Glassverk.

Enstemmig vedtatt

Det var totalt 24 søkere til stillingen som rådmann i Jevnaker. Av de var det to som trakk seg. Jevnaker kommune har hatt kvalifisert og god hjelp av Skagerak Consulting i ansettelsesprosessen og sju av de 22 søkerne har vært igjennom biografiintervjuer, dybdeintervjuer og ulike tester. Alle ble vurdert som kvalifiserte kandidater. Den 9. september valgte ansettelsesutvalget ut fire finalekandidater, som ble innkalt til sluttintervju og i kveld gikk et enstemmig kommunestyre inn for Erling Kristiansen. Han vil starte den 1.januar og årslønnen er 1,25 millioner kroner.

Bildet viser ordfører Lars Magnussen

Lettet ordfører

Det er ikke mange dager igjen i ordførerstolen for Lars Magnussen. Det er han som har ledet ansettelsesutvalget og han er svært lettet over at rådmannstillingen nå er sikret. Han forteller at han er godt fornøyd med at kommunestyret var enige i å tilby han jobben og at Kristiansen har takket ja. –  Ja, det er jeg virkelig. Vi var velsignet med mange gode kandidater og kommende rådmann oppfyller mange av de kvalitetene og egenskapene vi etterlyste i utlysningsteksten.

Hva tror du vil gjøre ham til en god rådmann for Jevnaker?

– Slik jeg oppfatter Kristiansen så tror jeg dette blir veldig bra. Det virker som han har stor arbeidskapasitet, er hyggelig og imøtekommende. I tillegg har han omfattende ledererfaring, ikke minst fra kommunalsektor, noe vi mener er viktig.

The best is yet to come

Den nye rådmannen i Jevnaker er bosatt i Nittedal og er gift med Mette Mosby som er kommunalsjef i Gran. På fritiden er det sagt at Erling er i overkant opptatt av motorsykler og gjerne er å finne på to hjul på landeveien eller som journalist for magasinet, MC-avisa. I tillegg er det mange kilometer i året som tilbakelegges enten på ski eller til fots (helst løping) i marka. Etter sju år som kommunalsjef i Nittedal er 52-åringen klar til å ta over som rådmann og han tror at noen av hans styrker som leder er at han liker å tenke nytt.

–  Jeg liker å utfordre både meg selv og andre på hvordan vi tenker om en problemstilling. Litt enkelt sagt, så dreier det seg ikke om å tenke utenfor boksen, men å utvide boksen. Mine studier innenfor innovasjon har lært meg at innovasjon både er morsomt – og hardt arbeid. Jeg er endringsorientert og tenker ofte «the best is yet to come». For meg er det viktig å både ha et organisatorisk perspektiv og et individuelt perspektiv. Det dreier seg om å ivareta kommunens interesser og samtidig ta vare på de ansatte. Et godt og trygt arbeidsmiljø vil være en sentral drivkraft. Jeg er også lett å glede og inspirere. Og kanskje kan jeg by på litt av det samme, avslutter Kristiansen.

Bildet viser Erling Kristiansen

Seks år som kommunalsjef: Erling Kristiansen (52) kommer fra stillingen som kommunalsjef for stab- og støttesektoren i Nittedal kommune. (foto: Nittedal kommune)