Fare for svømmekløe (cerkariedermatit) - Jevnaker kommune

Fare for svømmekløe (cerkariedermatit)

Der er meldt om flere tilfeller av svømmekløe etter badning i Randsfjorden og andre småvann i området. Svømmekløe er en ufarlig men plagsom reaksjon som kan oppleves etter bading.

Svømmekløe skylles cerkarier (parasitter) som kan være tilstede i varme perioder som den vi nå er inne i.  Dette kan gi ubehag for enkelte.
Cerkarier svømmer fritt i overflatevann og kan trenge noen millimeter inn i huden hos badende. Cerkariene dør raskt, men kan gi opphav til allergisk reaksjon.
Tilstanden smitter ikke fra person til person.

Personer som på varme sommerdager vil unngå sykdommen bør....

• bade i områder av vannet som ikke inneholder mye snegler, dvs. unngå områder med mye vegetasjon i vannet.
  • unngå strender som er påvirket av pålandsvind da cerkariene kan konsentreres i slike områder
  • om mulig unngå grunne områder der cerkariene kan samles, og heller bade fra flytebrygger
  • tørke seg godt med håndkle rett etter badet
  • bruke vannfast solkrem med brennmanetbeskyttelse
  • om mulig dusje med en gang man kommer opp av vannet.

Hvis man får svømmekløe er behandlingen symptomatisk med antihistamin (allergimedisin) og evet kortisonkrem på angrepne hudområder.

Bjarne M. Oure
Kommunelege