Jevnakersangen som musikkvideo

Premiere på 17.mai

En av de digitale opplevelsene på 17.mai på Jevnaker i år blir musikkvideoen til Jevnakersangen. Her er nærmest halve bygda involvert og både kjøpmenn, renholdere, butikkmedarbeidere, ordfører og rådmann er blant dem som synger.

Bildet viser tre stykker i et studio som synger

De tre kjøpmenn: Lederene ved dagligvarebutikkene Coop Extra, Rema 1000 og Kiwi er i studio under innspillingen av Jevnakersangen.

Fra krigen

Jevnakersangen ble skrevet under 2.verdenskrig av Egil Asak Gjersem. Den ble framført i 1943 under en kabaret i regi av Hadeland Glassverks Musikkorps.  Tre verkegutter lagde melodi til teksten. Det var Ragnar Andersen, Roy Øhlschlægel og Ivar Pedersen. Nå under koronapandemien er den friske opp litt og spilt inn med innbyggere i Jevnaker og blir presentert på kommunens Facebookside på selveste 17.mai klokka 14.30.

Den 77 år gamle teksten framhever de unike sidene ved Jevnakersamfunnet som vi holder høyt den dag i dag, og som til og med har dannet grunnlag for Jevnakers nye liv som kultur- og opplevelsesdestinasjon. Vi har kun trimmet og modernisert teksten litt, og produsent Daniel Drumm ved Gamlehuset Musikkstudio har gitt sangen et nytt arrangement som vi håper og tror vil fenge dagens publikum. Jeg håper rett og slett sangen kan framkalle en ordentlig kollektiv go’følelse for Jevnaker på nasjonaldagen, forteller en smilende kultursjef i Jevnaker, Øyvind Norstrøm.

Felles kulturopplevelse

Det var kultursjefen som fikk ideen til innspillingen.

– Koronakrisen har med tydelighet vist at folk har behov for felles kulturopplevelser, og kanskje særlig på en dag som 17. mai. Under arbeidet med å finne ideer for hvordan man kan samle bygdefolket 17. mai, uten å kunne møtes fysisk, var denne musikkvideoen en av mange gode idéer.

Nå er miksen av Jevnakersangen snart klar og premieren den 17.mai er det mange som er spente på. Blant andre de som har vært med å synge. Her er det mange som du kanskje ikke hadde forventet skulle fremstå som solister.

– Det var et viktig poeng at det skulle være alle slags folk som synger, og gjerne de som man ikke hadde forventet kunne synge.I en korona-sammenheng var det også et poeng å løfte fram de forskjellige yrkesgruppene som står på ekstra i dugnaden; helsearbeidere, renholdere, butikkansatte, lærere, barnehageansatte med flere, forteller kultursjefen.

Nytt liv til sangen

Teksten til sangen ligger ute på kommunens hjemmeside, men antakelig er det mange som ikke kjenner til denne sangen fra 40-tallet. Nå håper Norstrøm at den blir løftet fram i lyset igjen.

– Jeg håper folk ser på Jevnakersangen med litt nye øyne. Mange kjenner ikke sangen, eller de har et litt ambivalent forhold til den, da den regnes for å være vanskelig å synge, med mye tekst, høye toner og lav allsang-faktor. Men det er en jo en flott sang, med en spennende historie. Både tekst og musikk ble skrevet av lokale karer, og urframført midt under okkupasjonen, i 1943. Det må jo ha vært litt av et øyeblikk på Glassheim når Verkemusikken spilte opp sangen for første gang, og i og med at sangen i dag er så ukjent for mange håper jeg at vi kan gjenskape litt av denne følelsen med denne nye versjonen, hvor vi kun har redigert litt i teksten, lagt ned stemmeleiet, og gitt sangen et mer moderne arrangement.

Premiere på Jevnakersangen 17.mai klokka 14.30 på kommunenes Facbookside.