Besøksadresse: Kirkegata 6, 3520 Jevnaker

Postadresse: Postboks 60, 3521 Jevnaker.

kl 10.00-14.00

Kommunenummer: 3053

Mange bryter karanteneplikten

Urovekkende mange sier at de bryter karanteneplikten i forbindelse med Covid-19, viser en ny studie som Folkehelseinstituttet (FHI) har lansert. Særlig personer uten symptomer på Covid-19 sa at de ikke overholdt karanteneplikten.

Det er dessverre mange som ikke overholder påbudet om karantene etter å ha vært på reise til et rødt land eller venter på svar på Koronatesten. En ny studie utført av FHI, Universitetet i Bergen (UiB) og London School of Hygiene and Tropical Medicine viser at bare 42 prosent av deltakerne i studien sier at at de overholdt karanteneplikten. Etterlevelsen var gjennomgående høyere blant de med symptomer i aldersgruppen 18-29 år enn blant de andre deltakerne. Undersøkelsen ble utført i perioden april til juni.

Bildet viser symbolet på korona

Karanteneplikten er et av de viktigste tiltakene for å hindre smittespredning, vi ser en økende tendens til asymptomatisk smitte (den som smitter har ikke luftveissymptomer). Mange er smitteførende opptil to dager før en utvikler symptomer, noen forblir uten symptomer tross smitte. Derfor er karanteneplikten svært viktig, sier Marthe Ottersen Bergli, kommuneoverlege i Jevnaker.

Best i april

Undersøkelsen viser at etterlevelsen av karanteneplikten var høyest i april, rett etter at Norge innførte nasjonal nedstenging. Etter det har det sunket. Spesielt sank den blant personene som var 50 år og eldre. Fagdirektør Frode Forland ved FHI er skuffet, men ikke overrasket.
  Funnene er nedslående, men i tråd med forskning og tidligere erfaringer fra pandemier, som viser at befolkningen i mindre grad overholder anbefalinger og påbud ettersom tiden går.

Lei avstandskrav

Kommuneoverlege Marthe Ottersen Bergli tror resultatet i undersøkelsen gjelder like godt for Jevnaker som andre steder i landet - og hun har en oppfordring til oss alle:

- Jeg har forståelse for at mange er lei av avstandskrav og opplevelsen av at denne pandemien begrenser livene våre. Nettopp for å kunne leve så normalt som mulig uten at myndighetene innfører kraftigere nasjonale tiltak er det viktig at vi holder oss hjemme når vi blir bedt om det!  Selv om mange unge mennesker tåler infeksjonen relativt godt kan en smitte en med nedsatt immunforsvar som i høyere grad risikerer et alvorlig forløp, og i verste fall dø.

Les mer hos fhi.no

Bildet viser Marthe Ottersen Bergli, kommuneoverlegen i Jevnaker

-Karanteneplikten er et av de viktigste tiltakene som å hindre smittespredning, sier kommuneoverlege i Jevnaker, Marthe Ottersen Bergli og oppfordrer alle til å følge karanteneplikten.