Innbyggerne: Vil blø for drakta

64 prosent vil stemme nei, svarer de i innbyggerundersøkelsen. Antakelig vil flere stemme nei her, skulle jeg satt pengene mine på noe, tipper Arve Østgaard fra meningsmålingsbyrået Sentio foran mandagens folkeavstemning.

Han begrunner dette med at det er sjelden at ja-siden mobiliserer, og at folkeavstemninger som metode styrker som regel det bestående, status quo. Generelt er nordmenn flest tilhengere av kommunesammenslåing, bare ikke i sin egen…

Arve Østgaard har hatt ansvar for innbyggerundersøkelsen i Jevnaker, som ble gjennomført i første halvdel av mai, og 26. mai orienterte han kommunestyret om funn.

Se resultatene av innbyggerundersøkelsen

Villige til å blø for drakta

–Se på spørsmål om inntektssystemet. Her får vi svaret svart på hvitt. 34 prosent mener sammenslåing av kommuner er et alternativ. Samtidig er så mye som 15 prosent er villige til reduksjon av tilbudet, og hele 17 prosent villige til økt eiendomsskatt. For å si det på fotballspråket; Jevnaker-folk er villige til å blø for drakta, og det i større grad enn folk de fleste andre steder. De vil svare nei selv om Jevnaker kommune ligger an til 4 millioner kroner mindre hvert år i inntekter.

Også på hvor ofte man er innom Samfunnshuset skiller Jevnaker seg ut, ved at folk er innom oftere enn ellers i landet. Jevnakerfolk legger også større vekt på kommunale arbeidsplasser. –Dette er nok fordi dere har flere funksjoner i huset, enn det som er vanlig i rådhusene, mener Østgaard.

Lett å få folk til å svare

–Vi ser at motstanden stiger med økende alder. Kvinner er mer imot enn menn. Det siste er helt vanlig, og gjelder stort sett alle kommuner, fortalte han kommunestyret.

Det har vært enkelt å få Jevnaker-folk i tale på telefon, da byrået ringte rundt. - I relativt store kommuner som dette er, er det i grunnen lett å få folk til å svare. Om utvalget av 400 personer på Jevnaker mener han at det er et stort og godt utvalg, behørig vektet etter SSBs tall for alder og kjønn.

Østgaard roste ellers Jevnaker kommune for å ha arrangert innbyggerundersøkelsen så tett inntil folkeavstemning. – Nå har dere et best mulig beslutningsgrunnlag, med fersk meningsmåling.