Aktive i samspill

Lena Listou, aktivitør, med terninger og annet som brukes til aktivitetsspill.MAXI-YATZY: Lena Listou tilbyr mange forskjellige aktiviteter ved dagsenteret i Jevnaker kommune.

-Samarbeid er tingen, har eldre ved Jevnaker omsorgs- og rehabiliteringssenter (JORS) oppdaget. De har det gøy med aktivitetsspill, og på den måten holder de seg spreke.

-Nå har vi`n! utbryter Anny Løvås og Oddvar Næsset nesten i kor. På dagsenteret ved JORS er en gruppe i full gang med å samarbeide om å styre en leken ball. Alle må følge med og hjelpe hverandre.

Selve spillet består av en fargeglad fallskjerm med hull i midten, og en ball som er i spill oppå skjermen. Alle holder i skjermen. Armene går opp og ned, skjermen lager litt luftmotstand, og de blir varme i trøya. Så klarer gruppa å fange den virrende ballen, få den gjennom hullet og i mål.

Opprettholde funksjonsevne

-Her kommer treningseffekten gratis, mens de jobber for å oppnå et mål. Treningen oppleves som gøyal og meningsfull. De skal oppnå noe og løse en oppgave. For de eldre er det slik at jo flere oppgaver de mister, jo mer funksjon mister de også. Derfor er funksjonell trening et viktig element for å klare å bo hjemme lengst mulig, sier fysioterapeut på JORS, Armando Pereira.

Det er ikke bare dagsenterets brukere som holder seg spreke med spill. I alt har JORS fått 10.000 kroner fra Jevnaker revmatikerforening, og det er kjøpt inn spill også på avdelingene.

Sosial trening

Aktivitetsspill virker på flere plan, både fysisk, sosialt og mentalt. Spill kan utfordre oppmerksomhet, konsentrasjon og samarbeid, i tillegg til styrke og bevegelighet.

-Noen spill er lagt opp slik at deltakerne må telle, tenke og huske. De kan vi bruke for eksempel for å bli bedre kjent og huske navn på hverandre. Det er veldig fint og nyttig når vi får inn nye brukere av dagsenteret, forteller aktivitør Lena Listou.

Aktivitetsspill med en noe som ligner på en fallskjerm, som flere holder i, fotografert fra undersiden.LUFTIG: Under fallskjermduken blir det luftmotstand og trim-effekt, når armene går opp og ned.