Skap de gode øyeblikkene!

- lær mer om demens

bildecollage

–  Mamma og jeg er fortsatt veldig nære, men på en annerledes måte enn før. Moren til Thorstein Hole-Pehrsson ble diagnostisert med demens for seks-sju år siden.  – Vi prøver å skape de gode øyeblikkene sier han, mens han forteller at han lærte mange gode triks da han deltok på pårørendeskolen i regi av Hadeland demensforening og kommunene, Jevnaker, Gran og Lunner.

Moren er kledd i en rosa og lilla ullgenser fra Kari Traa. Hun er blid, smiler og hilser. Hun kjenner igjen sønnen sin og sier «gutten min» da han plutselig, uanmeldt, dukker opp i døra på Dagsenteret på Jevnaker bo- og omsorgssenter, JORS. Ved første øyekast er det lite som skulle tilsi at 78-åringen sliter med hukommelsen.

–  Det var mange små ting som gjorde at vi stusset litt i begynnelsen. Hun glemte ting og fikk plutselig problemer med å orientere seg. Det var en del snodige episoder, rett og slett. Da vi prøvde å snakke med mamma for å høre om hun sleit med husken, benektet hun jo det, mimrer Thorstein Hole-Pehrsson.

Vil bare øke

Over 77 000 har demens i Norge, viser tall fra Nasjonalforeningen for folkehelsen, og antallet vil dobles i løpet av de neste ti årene. I de tre hadelandskommunene Jevnaker, Gran og Lunner arrangeres det pårørendeskole denne våren for de som har familie eller nære venner med demens rundt seg. Målet er å gi pårørende økt kunnskap og forståelse for demenssykdommene og ikke minst bedre kvaliteten på samværet med den syke.

–  Det vi ofte opplever er at pårørende står i en situasjon som er vanskelig, sier Karianne Andersen Bjune, demenskoordinator ved JORS. – Og da trenger man kunnskap, råd og tips til å kommunisere. Den veiledningen kan man få på pårørendeskolen. I tillegg til å lære mer om sykdommen, får man tips til å bedre kommunikasjonen, hvilke rettigheter man har og man lærer om sorgen. Det er en sorg når den personen en kjenner, eller elsker, blir borte for deg. Det er ganske tøft når ektefellen din ikke kjenner deg igjen, sier Karianne.

Hun forteller at mange pårørende opplever at brikker faller på plass når de deltar på kurset.  – Det er mange som utveksler telefonnummer og opplever at det å treffe andre i samme situasjon er utrolig godt, noen som forstår. Også er det mange som uff’er seg litt, ler hun. –  De kjenner seg igjen i ting vi forteller og sier: å nei… uff, sånn har jeg gjort… jeg skjønner nå at jeg burde gjort det motsatte.

bilde av demenskoordinator

Fikk gode verktøy

Thorstein Hole-Pehrsson var med på pårørendeskolen i fjor. Han roser kurset opp i skyene og sier at han er glad for at han ble med. Kurset er på fem kvelder og du møter andre i samme situasjon. – Det gav meg noen gode verktøy. Jeg fikk råd og tips som jeg ikke hadde tenkt på, og jeg ble mer bevisst på hva jeg kan gjøre så mamma får det bedre. Et eksempel er at hun kan bli urolig og stressa. Nå vet jeg at det er lurt å holde henne i hånda, bli bevisst hvilke toneleie jeg har når jeg snakker og at jeg holder øyekontakten. Da blir hun raskere rolig. Det gav meg utrolig mye å delta på det kurset. Alle burde egentlig delta. Det er så lærerikt, avslutter han før han gir moren sin en klem og minner henne på at de skal på den daglige handleturen litt senere. – Vi må skape de gode øyeblikkene, gjentar han. – Det er ikke så farlig om det er glemt om tre timer, bare vi får noen gode øyeblikk her og nå, smiler Thorstein Hole-Pehrsson.

Pårørendeskolen starter 13.mars på Trintom skole, Gran.

Påmelding innen 27.februar på e-post:

hedop@nasjonalforeningen.no

Det koster 250 kroner for 5 kurskvelder.

VELKOMMEN!