Besøksadresse: Kirkegata 6, 3520 Jevnaker

Postadresse: Postboks 60, 3521 Jevnaker.

kl 10.00-14.00

Kommunenummer: 3053

Ordførerne støtter opp om barnehagestarten

Bildet viser de fem ordførerne i Hadelands- og Ringeriksregionen.

– Vi stod sammen da vi lukket ned skoler og barnehager fredag 13. mars. Nå står vi sammen for å åpne samfunnet sakte, men sikkert opp igjen, sier de fem ordførerne i Ringerike, Hole, Jevnaker, Lunner og Gran. Mandag åpner barnehagene i Hadelands- og Ringeriksregionen i tråd med statlige føringer.

Det var duket for et politisk toppmøte i Bergerbakken barnehage i går, torsdag, da de fem ordførerne var samlet for å snakke om nettopp barnehage. Ordførerne i de to regionene har fått med seg at mange foreldre er skeptiske til at barnehagene åpner igjen. De forstår frykten, men håper at mange vil søke kunnskap på nettsteder som Folkehelseinstituttet og av fagfolk, framfor bloggere og innlegg på sosiale medier. Ordførerne ønsker å formidle at de står samlet bak myndighetenes beslutning om å åpne opp barnehagene fra førstkommende mandag og småskolen fra mandag 27.april.

– Mange har lurt på hvordan det blir å komme tilbake til barnehagene og skolene. Dette er vi veldig komfortable med, sier Syver Leivestad, Ordfører i Hole kommune.

Det er viktig for oss å sende et felles signal om at vi står sammen, på tvers av kommunegrensene når barnehagene åpner.

De flinkeste fagfolka

Ordfører i Gran, Randi Eek Thorsen, legger vekt på at beslutningene er tatt etter grundige vurderinger av de dyktigste fagfolkene i landet. Hun mener bestemt at det er trygt å levere barna i barnehagen på mandag. – Det mener jeg vi har all grunn til å kunne si, og det ut fra de grundige vurderingene som er tatt av de ypperste vi har innen helsefag i Norge. Hun som de andre ordførerne forstår likevel at foreldre kan føle seg utrygge.  Dette er en situasjon vi skal leve med i et år, kanskje mer, så det handler om å etablere trygghet i noe som kan virke utrygt. Da tenker jeg at det å følge faglige råd som vi har sett virker er svært viktig.

Hun får støtte av Lunner-ordfører, Harald Tyrdal, som oppfordrer til dialog med både barn, foreldre og ansatte for å skape trygghet. – Kommunene er godt i gang med god opplæring av ansatte i forhold til smittevern i barnehagene. Samtidig spres god informasjon ut til foreldre. Vi må gå i dialog med de som er redde og la dem snakke med kommuneoverlegen, helsesykepleier og barnehagestyrer slik at vi kan skape en trygg ramme rundt oppstarten. I fellesskap skal vi klare dette.

Les også: Ti spm om barnehagestarten

Bildet viser Morten Lafton, ordfører

Reglene følges

Varaordfører Dag E. Henaug fra Ringerike understreket at de ansatte legger ned en stor innsats i disse dager. – De gjør en kjempejobb. Alle skal være trygge på at reglene følges. Og det er viktig å huske at det ikke var anbefalt av Folkehelseinstituttet å stenge barnehagene i første omgang – det var en politisk beslutning. Jevnakerordfører, Morten Lafton, kommer med en aldri så liten oppfordring: Jeg har lyst til å oppfordre foreldre til å våge å stole på nasjonale myndigheter sånn som vi gjør, skal dette gå veldig bra. Barnehagene i kommunene våre jobber veldig godt, så barna deres skal få det så bra og trygt som mulig når de kommer tilbake. Og det er vi voksne som har et ansvar for å trygge barna våre og trygge hverandre.

Fortsette å vaske og hold avstand

Gran-ordføreren oppfordrer alle til å fortsette det gode hygienearbeidet som hver enkelt har gjennomført de siste ukene. Det er like viktig nå som for to uker siden. – Vi må fortsette å gjøre det vi vet hjelper. Det er å vaske hender, holde det rent og holde avstand. Det er det som vil avgjøre om vi klarer dette, vi må ikke tro at selv om vi åpner samfunnet så skal vi slutte å følge de grunnleggende hygienerådene, avslutter Randi Eek Thorsen.

Oppslag i lokalpressen etter besøket i Bergerbakken:

Om oppstarten i Bergerbakken bhg:

Se opptak av livestream med de fem ordførerne:

Ordførerne om barnehageoppstarten

Mer om ordførernes støtte til barnehagestart

Ti spørsmål og svar om barnehagestart:

Av Anette Skafjeld