Besøksadresse: Kirkegata 6, 3520 Jevnaker

Postadresse: Postboks 60, 3521 Jevnaker.

kl 10.00-14.00

Kommunenummer: 3053

Påskevettregler for 2020

- Jevnakers hjemmepåske

Vi opplever fortsatt at vi lever i en litt uvirkelig hverdag. Friheten vi setter så høyt er endret på kort tid på grunn av Koronaviruset. Det er mange ting vi frarådes å gjøre. Vi har noen oppfordringer til deg som kanskje gjør at du og dine får en så god hjemmepåske som mulig i Jevnaker.

Bildet viser påskelijer

(foto: Tim Gouw/Pexels)

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går

Denne påska er det handlevettreglene og ikke fjellvettreglene som gjelder. Skal du handle inn stort til påsken? Da oppfordres du til et par ting fra både kommuneoverlegen og matvaregigantene. Det er fint om du planlegger handlingen din tidlig, slik at ikke alle står i kassakø onsdag ettermiddag eller på påskeaften. Det oppfordres til at du ikke hamstrer. Det er ikke nødvendig å fylle hele boden med mat, for tirsdag den 14.april åpner dagligvarebutikkene igjen!

Meld gjerne fra til naboen eller en du kjenner som ikke kommer seg til butikken. Kanskje du kan handle med noe? Og husk avstanden til andre handlende, minst en meter, og prøv å ikke ta på hele varesortimentet. Tenk på den som kommer etter deg! Lykke til! (Ps. husk å kjøpe med påskegodt til egget)

2. Tilpass turen etter evne og forhold

Da er det jo flott kommunen vår har alskens flotte muligheter for naturopplevelser, uansett fysisk form. Hva med en tur i fjera i Verkevika? Sykkeltur langs Randsfjorden? Spasertur fra Kistefos, via Mosmoen til Glassverket?
JIF Mosjon har satt opp nye turmål, og at du kan også gå deres påske-rebus og delta i trekningen om premier.  Turene går i nærmiljøet, på enkle veier og stier som passer for alle.

Men desverre kan du ikke bruke fotballbaner, ballbinger og andre nærmiljøanlegg. Risikoen for smitte er rett og slett for stor.

3. Ta hensyn til vær- og føreforhold

Det er tørt i lavlandet. Brannsjefen vår, Tonny Jensen, oppfordrer alle til å passe godt på fyrstikkene. Det er veldig tørt i bakken, og han ber alle unngå bråtebrann. Det er fristende å fjerne alt løv, tørt gress og den kvisthaugen i hagen med et lite bål, men vær så snill, la det bero. Han begrunner det med at det er svært tørt i bakken, i tillegg er alle hans mannskaper i full beredskap som følge av pandemien. Det er viktig at brannmannskapene slipper ekstra utrykninger på grunn av bråtebrenning som er ute av kontroll.

4. Vær forberedt på uvær og kulde – selv på korte turer

Husk å kle deg etter forholdene selv her i lavlandet. Dersom du skulle bli syk, så er legevakten åpen:

mandag 06.april: klokka 08-15: Anne Louise Fredriksen, Samfunnshuset legekontor

tirsdag 07.april: klokka 08-15: Sajid Ahmed Arain

onsdag 08.april: klokka 08-12: Jevnaker legegruppe: Anne Lene Dybvik

Har du spørsmål om koronaviruset er Koronatelefonen åpen fra klokka 10-14 hele påsken igjennom: 94 14 07 07. Du kan også sende en e-post: korona@ringerike.kommune.no. Den lokale koronamailen til Jevnaker kommune tar påskeferie. Håper du kan koble ut litt også, men det er lurt å være forberedt.

5. Ta med deg nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre

Har du ladet mobilen din? Kanskje du kan ringe noen som du vet sitter mye alene? Det er mange som får mindre besøk for tida. Det får konsekvenser både for hun supersosiale søsteren din og din kollega som forøvrig er litt introvert. Alle trenger noen å snakke med. Kanskje du kan glede noen? Og husk: har du noen gamle puslespill det er på tide å ta opp fra kjelleren? Dersom det nettverket ditt ikke er så verst, så er det mye fint av film og serier både nrk.no og ulike strømmetjenester. Sjekk ut både "brakkesjuke2020" og Ringblad.no for konserter. Sistnevnte kjører gratiskonserter hver tirsdag og torsdag fra Gledeshuset.

6. Ta trygge veivalg

Føler du deg ikke helt frisk? Symptomene for Koronaviruset er svært lik en vanlig influensa. Vondt i halsen, forkjølelse, lett hoste, feber, vondt i musklene i kroppen. Etter hvert kan man utvikle lungebetennelse og få pusteproblemer. Les mer på Fhi.no. Hold deg hjemme dersom du hoster og ikke føler deg i form, det er viktig at du tar valg som også er lure for de rundt deg.  Ta kontakt med lege dersom det utvikler seg.

7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er

Er du på hytta eller er du hjemme? Husk at det er hytteforbud. Det betyr at du kan være der på dagtid, men overnatting er ikke greit. Vel og merke hvis det ikke er i Jevnaker og du er en av våre innbyggere, da. Da er det lov. Det er altså forbud mot å overnatte på fritidseiendom utenfor egen kommune. Det gis unntak for personer som er i karantene fordi de deler husstand med en som er bekreftet smittet av koronaviruset. Men: det er ikke kommunene som har adgang til å gi dispensasjon. Det oppfordres derfor om at hyttebeboere ikke tar kontakt med kommunen for å kreve unntak. Sløvika camping er også midlertidig stengt.

8. Vend i tide – det er ingen skam å snu

Gikk du ut, selv om du egentlig burde holdt deg hjemme? De som er i karantene kan få opptil 20.000 kroner i bøter for karantenebrudd. Husk det - og snu i tide. Gjerne før du går over dørstokken. Du holder deg inn - for alle oss andre! Tusen takk! Kanskje noen kommer med en liten påskehilsen til deg! Det fortjener du!

9. Spar på kreftene og søk ly – om nødvendig

Det er fortsatt skiløyper i deler av Nordmarka, med parkeringsplassen Tverrsjøstallen som utgangspunkt.  Men husk å ta med proviant og sitteunderlag til turen - serveringen på Tverrsjøstallen er stengt. Det samme gjelder forøvrig de fleste serveringssteder nede i Jevnaker også. Så husk; ha med noe godt å spise og drikke - enten turen går i marka, eller til solveggen.

10. Hold hodet kaldt og hjertet varmt

Det kommer til å gå bra. Vi skal klare dette sammen!

GOD PÅSKE!

(foto: Skitterphoto/Pexels)