Besøksadresse: Kirkegata 6, 3520 Jevnaker

Postadresse: Postboks 60, 3521 Jevnaker.

kl 10.00-14.00

Kommunenummer: 3053

Råd til 17.mai-feiringen

- vi skal feire, men også passe på!

Vi kan pynte oss, heise flagg og spise is! Helsemyndighetene ber oss bare huske å være litt påpasselige også denne dagen!

I år blir 17. mai-feiringen annerledes enn vanlig. Selv om det er mange restriksjoner og de store arrangementene er avlyst, kan vi feire nasjonaldagen vår. Vi kan også gjøre noe som normalt, for eksempel pynte oss i finstasen, heise flagget, spise god mat, synge nasjonalsangen og ikke minst spise is.

De tre kjente overordnede rådene for å unngå smitte er fortsatt viktige og gjelder også for 17. mai:

• Hold deg hjemme og unngå å få besøk dersom du er syk
  • Hold minst en meter avstand til andre, unntatt de du bor med til vanlig
  • Ha god håndhygiene med hyppig og grundig vask eller benytt håndsprit

Det er mange som storhandler til 17. mai-feiringen. Husk å fremdeles holde avstand på minst en meter til andre i butikken og ha god håndhygiene. Hvis du kan, er det et godt råd å handle på tidspunkt hvor det er færre i butikken.

Hvor mange kan vi være på 17.mai?

Privat kan vi være inntil 20 personer samlet, men det må være minst en meter mellom gjestene som ikke tilhører samme husstand. Hver person teller som en, selv om man er del av samme familie.

For offentlige arrangementer på offentlig sted kan det være opptil 50 personer samlet. Forutsetningen er at det er en ansvarlig arrangør.

Hvem kan vi invitere?

Så lenge dere er friske kan dere få besøk av friske gjester. Dere kan også få besøk av besteforeldrene eller andre gjester over 65 år. Men det er best å treffes utendørs fordi det er lettere å følge anbefalingen om å holde minst en meter avstand til hverandre utendørs enn innendørs. I år må vi feire 17.mai uten å klemme andre enn de vi bor sammen med til vanlig.

Kan vi ha overnattingsgjester?

Ved behov for overnattingsbesøk bør man være ekstra nøye med hygiene og huske å holde avstand. Overnatting innebærer større smitterisiko enn kortere dagsbesøk.

Hvordan gjør vi det med maten?

Så langt tyder det ikke på at koronavirus smitter via mat eller drikkevann. Men god håndhygiene forebygger smitte. Derfor er det, som alltid, viktig at de som lager maten har god håndhygiene med grundig og hyppig håndvask. Det er også viktig at de som lager maten er friske. Det samme gjelder gjestene, de må være friske og vaske hendene før måltidet. Gjestene kan bruke det samme serveringsbestikket, men alle må ha hvert sitt spisebestikk. Unngå fingermat.

Flere spørsmål?  Du finner kanskje flere svar  og råd her:  https://helsenorge.no/koronavirus/rad-til-17-mai-feiringen

Vi ønsker dere en trygg og god feiring!

bildet viser det norske flagg